Международни новини - архив

ICC призова лидерите на Г-20 да поддържат икономическия растеж и откриването на нови работни места

27 Ноември 2014

 

Международната търговска камара (ICC) прие с положително отношение декларацията на Г-20 от Бризбейн, свързана с очертаването на план за действие, насочен към повишаване на икономическия растеж, постигане на по-добър стандарт на живот и осигуряване на качествени работни места в световен мащаб. Председателят на ICC Terry McGraw отбеляза, че приетият работен план е доказателство, че лидерите на Г-20 остават ангажирани с постигането на растеж от 2%, определен от финансовите министри още през миналото лято. „Бизнесът е особено доволен от това, че Г-20 одобрява редица от препоръките на B-20 в областта на търговията, инвестициите, енергетиката и борбата с корупцията“, заяви още Terry McGraw.

прочети повече

Според глобалния бизнес политиките по отношение на интернет са особено важни за икономическото развитие

10 Октомври 2013

 

Международната търгивска камара (ICC Paris) изрази разбирането си, че е необходимо да бъде стимулирано използването на потенциала на интернет за осигуряване на бъдещ икономически растеж. Инициативата на ICC за подкрепа на информационното общество (BASIS) ще бъде представена на Осмия годишен форум за управление на интернет, който ще се проведе в края на октомври в Индонезия. Основната цел на представителите на BASIS ще бъде да подчертаят изключителната роля на сътрудничеството между заинтересованите страни за изработване на международни политики за насърчаване на използването на потенциална на интернет.    

прочети повече

Работна група към B-20 публикува свои препоръки за борба срещу корупцията

01 Август 2013

 

Обменът на информация за добри практики в борбата срещу корупцията, създаването на антикорупционни кодекси за пазарно поведение и други подобни инициативи биха могли да бъдат особено полезни за постигането на ефективно противодействие срещу корупцията. От съществена важност е и сътрудничеството между бизнеса и правителствата за подобряване на прозрачността относно обществените поръчки и санкционирането на опитите за неетично поведение при участие в тях.        

прочети повече

Бизнес ръководители проведоха в Истанбул консултации във връзка с подготовката на срещата на Г-20 през юни в Мексико

07 Март 2012

 

Международната търговска камара (ICC) и консултативната група на ICC за Г-20 проведоха на 05.03.2012 г. консултации с бизнес лидери като част от подготовката за срещата на върха на Г-20, която ще се проведе на 17-19 юни 2012 г. в Лос Кабос, Мексико. В консултациите взеха участие ръководители на фирми от Източна Европа и Близкия Изток. Мероприятието се проведе в Истанбул, а домакин беше Рифат Хисаркиклиоглу, член на консултативната група за Г-20 и председател на Съюза на камарите и стоковите борси в Турция (ТОВВ). Г-н Хисаркиклиоглу ще присъства на тазгодишната среща на върха на Г-20. 

прочети повече

Мексиканският президент Фелипе Калдерон ще бъде домакин на среща на Г-20

24 Февруари 2012

 

Среща на Г-20 с участието на Международната търговска камара (ICC) ще се проведе през юни 2012 г. в Лос Кабос (Мексико), а домакин на събитието ще бъде президентът на страната Фелипе Калдерон. Жан Кариер, генерален секретар на ICC, говори от името на световния бизнес на 28.01 по време на форум в Давос, а в своето слово Фелипе Калдерон призна ролята на ICC като ключов партньор при подготовката на срещата на Г-20 в Мексико. Президентът проведе срещи и разговори с редица представители на ICC, в т.ч. и със специалисти от комисиите и работните групи към Международната търговска камара.   

прочети повече

Пътна карта на ICC за интелектуалната собственост

25 Януари 2012

 

Пътна карта на ICC за интелектуалната собственост съдържа вижданията на експерти от цял свят, полезна е за представители на бизнеса, за политици и юристи от всички краища на планетата, в т.ч. и за субекти извън членския състав на Международната търговска камара (ICC). Документът се обновява на всеки две години и освен на английски е достъпен още на арабски, китайски, френски, немски, португалски, руски, испански, украински и др. езици.   
 

прочети повече

Комисията по дигитална икономика към ICC Paris изготви позиция относно регулацията на телекомуникационния сектор

19 Януари 2012

 

Комисията по дигитална икономика към ICC Paris изготви позиция относно регулацията на телекомуникационния сектор, която ще бъде разгледана на World Conference on International Telecommunications 2012. Позицията на Комисията по дигитална икономика е израз на възможността чрез международните правила за далекосъобщенията да бъде подкрепено бъдещото развитие на телекомуникационните услуги и пазара на телекомуникации. Предвид съвременните темпове на пазарно развитие е важно да се оформи стратегически фокус върху самото предоставяне на международни телекомуникационни услуги, а не просто върху специфични регулаторни и технически въпроси.

прочети повече

Негативни перспективи пред търговското финансиране за 2012 г.

19 Януари 2012

 

Проучване на Международната търговска камара (ICC) и Международния валутен фонд (МВФ) очертава песимистични прогнози относно търсенето на търговско финансиране през 2012 г. Заключенията, направени въз основа на становища, получени от 337 финансови институции в отговор на съвместното проучване на ICC и МВФ, показват също така, че финансовата система се движи на две скорости като перспективите за Азия са по-силни, а тези за Еврозоната – по-слаби. Тиери Сенчал, експерт от ICC в областта на банкирането  заяви, че около 60% от анкетирани очакват подобряване на търговията в Азия през 2012 г., докато що се отнася до Еврозоната близо 50 % от анкетираните очакват влошаване през настоящата година. 
 

прочети повече

Русия се присъедини към СТО, бизнесът настоява за повече либерализъм в търговията

21 Декември 2011

 

Световната търговска организация (СТО) прие Русия за свой член. Това се схваща от страна на бизнес общностите като знак за предприемане на стъпки в посока към либерализиране на пазарите. USCIB (Американския съвет по международен бизнес) изрази очакването си, че ще се прибегне до нови подходи за отваряне на пазарите. Роб Мълиган, вицепрезидент на USCIB заяви, че пречките, пред които са изправени страните-членки на СТО относно проблемите с преговорите в Доха са разбираеми, но окуражаващ е фактът, че намерението за понататъшно търсене на варианти за развитие на международната търговия продължава да съществува.

прочети повече

Свободното развитие на световната търговия е шанса на съвременната икономика

03 Ноември 2011

Маркус Валанберг, председател на консултативната група за Г-20 към ICC

 
Маркус Валанберг  

Въпреки състоянието на световната икономика, свързано с дългове и безработица, правителствата продължават да не обръщат достатъчно внимание на един от най-важните източници на растеж и работни места – свободното развитие на световната търговия, която през последните 60 години е извадила милиони хора от бедността и е допринесла за подобряване на стандарта на живот по целия свят. Докато протекционизма обикновено е имал обратен ефект и дори е бил заплаха не само за просперитета, но и за мира. Във време, в което правителствата нямат достатъчно финансови ресурси на разположение, световната търговия може да осигури така необходимите стимули за икономиката. Вместо това обаче многостранните търговски преговори са в застой, което допълнително усложнява икономическата ситуация в света.

прочети повече

Изграждането на всеобхватно информационно общество е основен приоритет на Комисията по електронен бизнес и информационни технологии към ICC

18 Май 2011

 

Международната търговска камара (ICC) има създадена инициатива за подпомагане на информационното общество от 2006 г. Инициативата се нарича BASIS, а целта е световният бизнес да има своя глас в международния диалог за развитието на информационните и комуникационните технологии и тяхната роля за икономическия растеж и социалното развитие.

прочети повече

Международната търговска камара (ICC) приветства обещанието на Г-20 преговорите от Доха да завършат през 2011 г.

03 Януари 2011

Международната търговска камара (ICC) приветства ангажимента на Г-20 от срещата на високо равнище в Сеул за приключване на преговорите от Доха през 2011 г. и за предприемането на още мерки, гарантиращи възможностите на търговията да направи значим принос за глобалното икономическо възстановяване и за създаването на нови работни места.

прочети повече

Международната търговска камара (ICC) отличи младежки предприемачески инициативи

08 Декември 2010

 

Международната търговска камара (ICC) присъди бизнес награди за младежко предприемачество по време на годишния младежки световен конгрес, който тази година се проведе между 31.10 и 07.11 в Осака, Япония.

Две отличия за програми за най-добро локално и национално  бизнес развитие получи Ямада Киоши, генерален секретар на ICC Япония. Отличията бяха връчени по време на специалната гала вечер на 06.11.

прочети повече

Икономисти искат включването на Инкотермс ® 2010 в националните законодателства

17 Ноември 2010

 

Проучване сред икономисти от всички краища на света показва, че повече от три четвърти от тях смятат, че техните правителства трябва да включат международните търговски правила Инкотермс ® 2010 в националните законодателства. Почти всички са съгласни, че в съвременния свят използването на общи правила и стандарти улеснява международната търговия. 

 Подкрепата за включването на Инкотермс ® 2010 в националните законодателства е над 90% в латинска Америка, Океания, Азия, Африка и страните от ОНД. В Северна Америка 77% от експертите смятат за необходимо Инкотермс ® 2010 да се превърне в част от вътрешните правни норми, а в Европа подкрепата възлиза на 85%.

прочети повече

Нови правила за гаранциите на поискване в сила от 1 юли

05 Юли 2010

 
   

Новите Единни правила на Международната Търговска Камара (ICC) за гаранциите на поискване (URDG) влизат в сила от 1 юли 2010 г., осигурявайки широк кръг от международни и вътрешни парични и процедурни задължения.

Наследници на URDG 458, широко актуализираните правила, URDG 758 ще помогнат за постигането на финансова стабилност на пазарите разтърсвани от световната рецесия чрез определяне на задълженията и отговорностите на страните на всеки етап от жизнения цикъл на гаранцията. От 1 юли 2010 г. всяко позоваване на URDG при гаранциите на поискване или при насрещните гаранции води до новите URDG 758, приложими за предприятията.

Приети на 3 декември 2009 г. от Изпълнителния съвет на ICC, URDG 758 ще се прилагат за общо милиарди долари на действащите гаранции във всички сектори на търговията и индустрията, включително строителството, капиталовите пазари, търговските заеми, корпоративното преструктуриране и структурирано финансиране.
 

прочети повече

Срещата на върха в Торонто разочарова по търговските въпроси

05 Юли 2010

 

Международната търговска камара (ICC), която смята, че търговията трябва да играе жизненоважна роля в глобалното икономическо възстановяване, е разочарована от неадекватните подходи на срещата на върха на Г-20 в Торонто по два ключови търговски въпроса: търговското финансиране и търговските преговори на кръга от Доха.

ICC се бори за по-добро третиране на търговското финансиране от началото на финансовата криза. Тя приветства признаването от страна на Г-20 по време на на предишните срещи на високо равнище на водещата роля на търговското финансиране за поддържането на нормална търговия. Оттогава, бизнес общността силно критикува предложенията на Базелския комитет за банков надзор за увеличаване на рисковото тегло на търговско финансиране в нова рамка за ограничаване на банковия левъридж.

прочети повече

Гупта и Грийн поеха управлението като председател и заместник председател на ICC

05 Юли 2010

 
Раджат Кумар Гупта-председател на ICC  

Раджат Кумар Гупта, старши съдружник в McKinsey & Company, е избран за председател на ICC, наследявайки Виктор К. Фънг, председател на базираната в Хонконг мултинационална група Ли & Фунг. Стефан К. Грийн, Председател на HSBC Group става заместник-председател на ICC. Новите лидери са били избрани от Световния съвет на ICC по време на срещата си в Хонконг, който събра 80 от бизнес членовете на ICC от 45 страни.

Ръководителят на McKinsey & Company е новия председател

Г-н Гупта, индийски гражданин, който живее в САЩ,  е заемал редица от най-високите постове в управлението на McKinsey&Company, където е служил в продължение на 34 години. Той се присъединява към компанията през 1973 г. и се издига бързо в йерархията, като поема ръководството на скандинавските офиси през 1973 г. и офиса в Чикаго през 1981 година. През 1994 г.е назначен за управляващ директор за целия свят и е  първият изпълнителен директор роден извън САЩ. Той е старши съдружник за целия свят през периода 2003-2007.

прочети повече

Лидерите на ICC обсъдиха ролята на бизнеса и търговията в развитието на световната икономика след рецесията

05 Юли 2010

 

Световните лидери са на важен кръстопът как да се справят с този въпрос след най-лошата рецесия от десетилетия насам, обявиха експертите на ICC на Световната бизнес среща на върха в Хонконг,  организирана от ICC и съвета за търговия и развитие на Хонконг. Говорители и делегати на срещата на върха се съгласиха, че търговията, заетостта и устойчивото развитие са основните движещи сили за икономическо възстановяване и бъдещ растеж. Те призоваха правителствата да подкрепят износа и инициативите за устойчиво развитие чрез осигуряване на нови работни места, създадени за неквалифицирана работна ръка, да се държи под контрол протекционистичния  натиск и да се полагат усилия за справяне с критичните проблеми на околната среда. В допълнение, правителствата бяха насърчени да поддхранват  иновациите като фактор за развитие на световната икономика.

прочети повече

Private sector crucial to attaining development goals, ICC Secretary General tells UN

02 Април 2010

ICC Secretary General Jean Rozwadowski has underscored the crucial role of the private sector in attaining the internationally agreed set of targets to halve extreme poverty known as the Millennium Development Goals (MDGs).

прочети повече

ICC releases guidelines on sanction clauses in trade related products

26 Март 2010

The ICC Banking Commission Task Force on Anti-Money Laundering today released guidelines on sanction clauses in trade related products, including letters of credit, documentary collections and guarantees.

прочети повече

Международната търговска камара (ICC) представи нови правила за гаранциите на поискване

23 Март 2010

В усилията си да осигури по-голяма финансова сигурност след глобална рецесия, Международната търговска камара (ICC) на 18 март представи широко преработена версия на Единните правила за гаранциите на поискване (URDG), които ще играят основна роля при приемането на уеднаквяване на практиките в търговско финансиране.

Заместник-председателя на Банковата комисия на МТК, г-н Жорж Аффаки, даде интервю за CNBC относно ревизираните Единни правила за гаранциите на поискване (URDG).

прочети повече

G20 must take action to fight protectionism and support trade finance to keep trade flowing

01 Април 2009

Leaders of the G20 countries must coordinate their national policies to end the global recession, support a monitoring system to honour previous promises to reject protectionism, and restore trade financing to more normal levels, the International Chamber of Commerce (ICC) said today.

“Trade is the lifeblood of the global economy and the world needs more of it at this critical moment, not less,” said ICC Chairman Victor K. Fung. “The G20 summit in London provides the perfect opportunity for the international community to reassert its confidence in the multilateral trading system, which spurred the phenomenal economic growth of recent years and pulled hundreds of millions of people out of extreme poverty. At this time of world crisis we call on the G20 leaders to harness the political will to adopt policies ensuring job creation and long-term economic growth,” Mr Fung added.

ICC said the need for a credible monitoring system to combat protectionism was underlined by a recent World Bank study showing that since the G20 Summit in Washington last November, 17 of the G20 countries have adopted 47 measures restricting trade. Increases in tariff and non-tariff barriers as well as discriminatory public procurement policies, for example, require careful monitoring.

прочети повече

Lowest global economic index in history

18 Февруари 2009

The world economic climate index fell for the sixth consecutive quarter

The world economic climate index fell for the sixth consecutive quarter, dropping 10 percentage points to reach its historically lowest level since the introduction of the World Economic Survey in 1981, according to the ICC and the Ifo Institute for Economic Research, who conduct the survey.

The index, based on a survey of 1,035 economic experts in 92 countries, fell to 50.1 points compared with 60.0 points in the fourth quarter of last year. “Overall, the data confirm a global recession,” the survey concluded.

 The January climate indicator declined in the Euro area, the United States and Asia. Economies cooled in Central and Eastern Europe, weakened in Latin America, and deteriorated in CIS countries. “Although the economic expectations for the next six months have not been further downgraded, they remained clearly negative on a global average,” the report said.

прочети повече

"ICC in the news" media review

15 Юли 2008

The weekly media review is a selection of the latest stories featuring ICC in media around the world.

прочети повече

ICC призовава G8 да насърчат постигането на споразумение по време на търговските преговори в Доха

18 Юни 2008

Токио, 17 юни 2008 г.

прочети повече

ICC избра свой нов предсдател и заместник председател

18 Юни 2008

Париж, 13 юни 2008 г.

прочети повече

ICC обяви новия председател на международния съд

13 Юни 2008

Съобщение за пресата

прочети повече

ICC дава положителна оценка на доклад за човешките права на ООН

11 Юни 2008

Женева, 10 юни 2008  г.

прочети повече

ICC създава форум на младите арбитри

11 Юни 2008

Париж, 10 юни 2008 г.

прочети повече

Библиотеката с решения по спорове на ICC излиза в интернет

11 Юни 2008

Париж, 10 юни 2008 г.

прочети повече

ICC се обръща към министрите за препоръки за защита на интелектуалната собственост по време на срещата на G8

11 Юни 2008

Париж, 6 юни 2008 г.

прочети повече

Бизнесът счита, че разговорите COP-9 се придвижват напред

11 Юни 2008

Бон, 6 юни 2008 г.

прочети повече

Световна бизнес среща на високо равнище на ICC ще разгледа рисковете за глобалната икономика

11 Юни 2008

Париж, 6 юни 2008 г.

прочети повече

Бизнесът и глобалната икономика

10 Юни 2008

срещата на високо равнище на G8

прочети повече

ICC публикува три нови книги за UCP 600

10 Юни 2008

Съдържанието е достъпно само за членове на Сдружението.

прочети повече

120th session of the ICC Executive Boad and 2008 session of the ICC World Council, Stockholm

09 Юни 2008

документи

прочети повече

Започна обратното броене до 6-тия Световен конгрес на търговските камари

04 Юни 2008

Световен конгрес на търговските камари

прочети повече

WCF търси търговски камари за програмата на Световната банка

04 Юни 2008

ICC засилва своята стратегическа връзка със Световната банка

прочети повече

Продължена е крайната дата за Световните награди за бизнес и развитие

30 Май 2008

Световните награди за бизнес и развитие 2008

 

прочети повече

Бизнесът е важен партньор за изграждането на инклузивно информационно общество, казва МТК пред Комисия на ОН

28 Май 2008

инклузивно информационно общество

прочети повече

МТК подкрепя сътрудничеството с правителствата по време на срещата на министрите от G8 за околната среда

28 Май 2008

среща на министрите от G8 в Кобе, Япония

прочети повече

МТК настоява членовете на СТО да постигнат съгласие по време на кръга от преговорите в Доха относно селскостопанските и промишлени стоки

27 Май 2008

преговорите в Доха

прочети повече

Световният бизнес настоява за множествени решения, които да увеличат производителността в селското стопанство, запазвайки едновременно био–разнообразието

27 Май 2008

високопродуктивни селскостопански практики

прочети повече

Икономистите виждат мрачни хоризонти за глобалната икономика, според последното изследване на ICC/Ifo

27 Май 2008

световно икономическо изследване

прочети повече

ICC: Достъпът и разпределението на фондовете трябва да обхванат цялото многообразие на бизнеса

27 Май 2008

Деветата конференция на страните (COP 9) по Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие (КБР)

прочети повече

Последен срок за американците да участватв номинациите за Седмия световен конгрес на търговските камари

21 Май 2008

 Седмият Световен конгрес на търговските камари ще се проведе на Американските континенти през 2011 година.

прочети повече

ICC steps up business engagement in COP-9 biodiversity negotiations

20 Май 2008

COP-9 biodiversity negotiations 

прочети повече

Новини на ICC

20 Май 2008

Актуални новини

прочети повече

Новини по e-mail:

ICC Research Foundation