| ICC Bulgaria уебсайт | Новини от България | Международни новини | Събития |
  • Редакционен коментар
  • Семинари на ICC Bulgaria
  • Световен икономически климат
  • Международен арбитраж
  • Анализи и коментари
  • Рекапитализиране на банките и гарантиране на депозитите
  • Информационни технологии
  • Зелена икономика
  • Интелектуална собственост (IP)
  • Международно търговско право
  • Медиация
  • Архив

От редактора

 Уважаеми читатели,

Вие сте с новия брой на ICC Bulgaria Business Bulletin.

ICC Bulgaria ще проведе семинари по Арбитраж и Търговско финансиране през месеците ноември и декември 2012 г.

Международната търговска камара (ICC) и мюнхенският институт Ifo публикуваха резултатите от поредното си съвместно проучване на световния икономически климат, което показва, че възстановяването на световната икономика отново се забавя.

прочети>

Семинари на ICC Bulgaria

ICC Bulgaria ще проведе семинари по Арбитраж и Търговско финансиране

 

Националният комитет на Международната търговска камара в България (ICC Bulgaria) планира провеждането на два семинара – по Арбитраж и по Търговско финансиране, през месеците ноември и декември 2012 г. Семинарите ще бъдат организирани съвместно с представители на Международната търговска камара  (ICC Paris).

Семинарът по арбитраж ще бъде ориентиран към запознаване с новите арбитражни правила на ICC, както и с тяхното практическо прилагане. Ще бъде обърнато по-специално внимание на арбитража при възникването на спорове в областта на строителните и инфраструктурните въпроси.

прочети »

Световен икономически климат

Възстановяването на световната икономика отново се забавя, показва проучване на ICC и Ifo-института

 

Съвместно проучване на Международната търговска камара (ICC) и Института за икономически изследвания (Ifo) показва, че оптимистичните прогнози за възстановяване на глобалната икономика намаляват основно поради нарастващи опасения във връзка с нерешената дългова криза в Европа. Проучването е базирано върху анкетиране на 1 079 икономически експерти от 123 държави. Индикаторът на световния икономически климат е спаднал до 85.1 през третото тримесечие на 2012 г., след като е регистрирал покачване последователно през първото и второто тримесечие. Настоящият резултат е значително под средната дългосрочна стойност на индикатора - 96.7, обхващаща периода от 1996 до 2011 г.

прочети »

Международен арбитраж

Процесите в международния арбитраж могат да бъдат по-бързи и по-ефективни

 

Институтът по бизнес право към Международната търговска камара (ICC) публикува документа "Взаимодействие на страните в международен арбитраж", който дава яснота как ключовите участници в арбитражни дела и взаимодействието помежду им може да помогне за постигане на справедливост, като се избягват забавянията във времето, а разходите се запазват на ниски нива. Новият документ включва анализи и предложения от водещи изследователи и практици в областта на международния арбитраж. „Институтът по бизнес право е богат източник  на навременна информация за всеки, който работи във все по-сложната сфера на международния арбитраж”, това твърди Ив Дерайнс, шеф на Института и член на адвокатската колегия в Париж. 
 

прочети »

Анализи и коментари

Банкови гаранции за участие в търг съгласно ЗОП

Любомир Сагаев

 

Банковите гаранции за участие в търг са специфичен вид обезпечение, което възложителят може да изиска във връзка с гарантиране на своевременното си възмездяване в случай на претърпени щети, породени от действието или бездействието на даден участник. Особен вид търг са т.нар. обществени поръчки. Както подсказва и самото определение те засягат обществения интерес поради това, че възложителите им са органи, организации и лица в рамките на публичния сектор, който се финансира от републиканския бюджет. Именно поради засягането на обществения интерес и голямото икономическо и социално значение на тези процедури е приет закон за обществени поръчки, който регламентира и регулира принципите, условията и реда за възлагане на обществени поръчки.

прочети »

Рекапитализиране на банките и гарантиране на депозитите

Ерик Нилсен, главен икономист на УниКредит Груп: Създаването на общи механизми за рекапитализиране на банките и съвместно гарантиране на депозитите е неизбежно

 
Ерик Нилсен
 

Създаването на банков съюз е от основно значение за оцеляването на еврозоната,  освен ако бързо не се премине към пълноценен фискален (и следователно политически) съюз, но това е малко вероятно да се случи. Така главният икономист на УниКредит Ерик Нилсен обоснова мнението си в подкрепа на предложението на Европейската комисия, което беше разгледано на 12.09. Според Нилсен без фискален съюз, разходите за финансирането на държавните дългове ще продължат да бъдат различни в зависимост от възприеманата от страна на пазара представа за риск. „А без да има банков съюз банките де факто са обвързани с риска на отделните суверенни държави“, пише главният икономист на УниКредит в свой коментар, публикуван от „Файненшъл  таймс“.

прочети »

Информационни технологии

Информационните технологии и интернет могат да стимулират икономическия растеж, показва проучване на ICC

 

Инвестициите в информационни и комуникационни технологии, както и в интернет могат да стимулират създаването на работни места и икономическия растеж в условията на криза. Просто този вид технологии трябва да бъдат подходящо използвани, за да се осъществи това. Комисията по дигитална икономика към Международната търговска камара (ICC) е направила проучване, което показва положителна корелация между инвестициите в информационни технологии и интернет и икономическата активност и конкурентоспособността. Проучването сочи, че този потенциал за икономическо развитие е особено висок в развиващите се страни.

прочети »

Зелена икономика

Международната търговска камара (ICC) публикува Пътна карта за зелена икономика

 

Международната търговска камара (ICC), която представлява хиляди компании от повече от 120 страни, публикува „Пътна карта за зелена икономика”. Документът  описва необходимостите за стимулиране на растежа в свят с ограничени ресурси и висок демографски прираст. Част от условията за стимулиране на зелената икономика са свързани с въвеждане на иновации в социалната и икономическата сфера и околната среда. За да се създаде достатъчно добра среда за развитие на зелена икономика са необходими усилията и сътрудничеството на всички сфери от обществения живот, бизнеса и политиката.
 

прочети »

Интелектуална собственост (IP)

Пътната карта за интелектуална собственост (IP) вече е достъпна на португалски

 

Пътната карта за интелектуална собственост (IP) на Международната търговска камара (ICC) вече е достъпна и на португалски език. Изданието беше представено по време на 32 конгрес на Бразилската асоциация за интелектуална собственост, проведен в края на август тази година. Пътната карта е създадена с цел да бъда полезна на бизнеса по цял свят, за да може да бъде той в крак с бързо настъпващите промени в сферата на интелектуалната собственост. С публикуването на португалската версия ICC ясно показва своята подкрепа и ангажираност към португалоезичните бизнес общности.

прочети »

Международно търговско право

Награда за принос към международното търговско право

 

Институтът по бизнес право към Международната търговска камара (ICC) започна подготовка по конкурса за 2013 г. относно принос към международното търговско право. Конкурсът се провежда веднъж на всеки две години, през идната година победителят ще получи чек за 10 000 евро. Първото издание на конкурса беше проведено през 2007 г., участие взеха 11 представители от 6 страни. Темите тогава засягаха Виенската конвенция, Световната търговска организация, международните преговори за сключване на договор, различни въпроси от сферата на международния арбитраж. Първият лауреат на наградата беше Винсент Чейнтбоут, като първото място му беше присъдено за неговата разработка "Забрана за преразглеждане по същество на арбитражното решение."

прочети »

Медиация

Осмото международно състезание по медиация, организирано от ICC, ще се проведе през 2013 г.

 

Вече се приемат документи за участие в най-вълнуващото събитие в областта на медиацията за 2013 г. – 8-то международно състезание, организирано от Международната търговска камара (ICC). Студенти по право и бизнес от целия свят са поканени да се включат в състезанието и да проверят своята подготовка и умения в сферата на посредничеството, взаимното уреждане на търговски спорове и застъпничеството. Медиацията е механизъм със сравнително ниска цена, който освен това спестява ценно време при уреждането на търговски спорове по взаимно съгласие. Организаторът на състезанието ICC е водеща световна институция в областта на международното търговско посредничество.

прочети »