Свободното развитие на световната търговия е шанса на съвременната икономика

03 Ноември 2011

Въпреки състоянието на световната икономика, свързано с дългове и безработица, правителствата продължават да не обръщат достатъчно внимание на един от най-важните източници на растеж и работни места – свободното развитие на световната търговия, която през последните 60 години е извадила милиони хора от бедността и е допринесла за подобряване на стандарта на живот по целия свят. Докато протекционизма обикновено е имал обратен ефект и дори е бил заплаха не само за просперитета, но и за мира.      

Във време, в което правителствата нямат достатъчно финансови ресурси на разположение, световната търговия може да осигури така необходимите стимули за икономиката. Вместо това обаче многостранните търговски преговори са в застой, което допълнително усложнява икономическата ситуация в света. Евентуалното успешно приключване на преговорите от Доха със сигурност би осигурило силен тласък на световната икономика. Редица подробни изследвания на Световната банка и OECD свидетелстват за възможности за вливането на милиарди в световната икономика, което би осигурило стимулиране на растежа и създаване на работни места навсякъде по света.  

Към момента Световната търговска организация (СТО) работи на принципа, че всички 154 страни-членки трябва да са съгласни с всичко, което е обект на договаряне, в противен случай преговорите пропадат. Може би е дошло време за реформиране на този принцип на вземане на решение с единодушие.   

Правилата за търговски преговори от 20 век не са докрай подходящи за геополитическите и икономически реалности на 21 век. Според Международната търговска камара (ICC) правителствата и бизнеса трябва да работят заедно, за да се намери по-гъвкав подход при провеждането на многостранните търговски преговори. 
Това е посланието към срещата на Г-20 в Кан през тази седмица.

Десетте години на преговори от Доха са осигурили напредък по определен кръг от въпроси, особено полезни за развиващите се страни. За да продължи напредъка обаче някои правила трябва да се преразгледат.   
 
ICC мобилизира бизнес лидери от цял свят, за да помогне за определяне на нов дневен ред и подход в многостранните търговски преговори. Лидерите на страните от Г-20 имат уникална възможност да изработят и приемат план, който да помогне за стабилизирането на световната икономика  и възстановяване на доверието.
Рестартирането на търговските преговори под каквато и де е форма е от ключово значение. Един главен изпълнителен директор на компания неотдавна бе казал, че е време споразумението от преговорите в Доха да бъде постигнато.   

Търговията е живителната сила на световната икономика. Ако лидерите на Г-20 сложат край в Кан на безизходицата от Доха, световната икономиката ще се стабилизира и доверието към нея ще се завърне.

 

* със съкращения


 

Обратно в архива

Новини по e-mail:

ICC Research Foundation