Лидерите на ICC обсъдиха ролята на бизнеса и търговията в развитието на световната икономика след рецесията

05 Юли 2010

Световните лидери са на важен кръстопът как да се справят с този въпрос след най-лошата рецесия от десетилетия насам, обявиха експертите на ICC на Световната бизнес среща на върха в Хонконг,  организирана от ICC и съвета за търговия и развитие на Хонконг. Говорители и делегати на срещата на върха се съгласиха, че търговията, заетостта и устойчивото развитие са основните движещи сили за икономическо възстановяване и бъдещ растеж. Те призоваха правителствата да подкрепят износа и инициативите за устойчиво развитие чрез осигуряване на нови работни места, създадени за неквалифицирана работна ръка, да се държи под контрол протекционистичния  натиск и да се полагат усилия за справяне с критичните проблеми на околната среда. В допълнение, правителствата бяха насърчени да поддхранват  иновациите като фактор за развитие на световната икономика.

Виктор Фънг, председател на ICC заяви: "След финансовата криза и икономическия спад от 2008-2009 г., почувствах колко е важно да говорим за това как бъдещата глобална икономика ще се повлияе от тези събития и какво можем да направим, за да се гарантира нейната стабилност и растеж. Разбира се, разпространението на глобалната безработица, деликатния баланс между търговията, развитието и устойчивостта, както и опасностите от търговския протекционизмът са ключови области, които трябва да се разглеждат като се разработват стратегии за растеж. Отличните дискусии и презентации днес ни помогнаха да хвърлим малко повече светлина по тези важни въпроси."

Срещата на високо равнище, озаглавена "Нови глобални икономически реалности: Перспективи на Азиатско-тихоокеанския регион", е насочена към преобразуване на световната икономика, глобалните решения във все по-взаимозависим свят и как финансовата и икономическа криза създадоха нови възможности за търговия. Специално внимание бешо отделено на Азия и Тихоокеанския регион, водачи на глобалната икономика в региона, които се оказаха най-устойчиви по време на икономическия спад.

Срещата на върха обхвана повече от 400 участници, повечето от които са от висшия ръководен състав, бизнес лидери от целия регион и в света. Те включват Мартин Улф, асоцииран редактор и главен икономически коментатор на "Файненшъл таймс", и Дейвид Сокол, президент и главен изпълнителен директор на NetJets и председател на MidAmerican Energy Holdings Company. Доналд Цанг, главен изпълнителен директор на специалния административен район Хонконг, представения официално в програмната реч Чен Ян, председател на съвета на директорите на китайската банка за развитие, който беше основен говорител по време на официалния обяд.

Проблемите на околната среда бяха ключови области по време на срещата на върха. "Устойчивото развитие е нещо, което вече се отразява ежедневно при вземане на бизнес решения и можем да очакваме тази тенденция да нараства в бъдеще", каза г-н Фънг "Един от аспектите, където е имало консенсус при срещата на върха е, че можем да очакваме да продължи предлагането на потребителите на повече и по-стойностни "зелени технологии”, което разбира се означава, че компаниите ще трябва да предприемат съответните действия."

Участниците също така призоваха националните правителства да се противопоставят на протекционизма в отговор на неблагоприятните икономически условия, като добавиха, че тези мерки ще доведат до влошаване на  безработицата и ще попречат на растежа на глобалната икономика и развиващите се страни. Участниците призоваха за успешно приключване на кръга преговори от Доха и за насърчаване на многостранната търговия.

По време на своята презентация, Гари Хуфбауер, старши сътрудник в Института Питърсън за международна икономика, предупреди, че се увеличава натиска върху правителствата за въвеждане на протекционистични мерки в търговската политика. "Ако само половината от протекционистични мерки", които бяха в процес на подготовка в края на 2009 г. се осъществят през 2010 г. и 2011 г., световната икономика ще се изправи пред сериозен проблем на протекционизъм", каза той.

На срещата на върха, която се проведе в конгресния и изложбен център в Хонконг, специално внимание беше отделено на световната икономическа прогноза, направена от Мартин Улф в речта му при откриването на форума, която бе последвана от официалната реч на Доналд Цанг . Успешни бяха следващите сесии, модерирани от г-н Хуфбауер; Жан-Пиер Леман, професор по международна политическа икономия в IMD в Лозана, Швейцария  и учредителeн директор на Evian group; Кенет Къртис, председател на Themes Investment Partners; Джоузеф Бауър,  Baker Foundation, проф. по бизнес администрация в Harvard Business School и Мартин Васел, първият директор на ICC.

Г-н Бауър коментира, че частният сектор е в състояние да разглежда въпроси като световната безработица и миграция чрез въвеждането на "предприемачески решения", които предоставят възможности за неквалифицирана работна ръка.

Презентации бяха направени от Леонардо Ферагамо, главен изпълнителен директор на Palazzo Feroni Finanziaria и почетен председател на фондация Altagamma, както и Раджат Гупта, новият председател на ICC и старши съдружник на McKinsey & Company. В зключителното обсъждане бяха включени господата Улф, Сокол, Ферагамо, Гупта и Фънг, който също направи заключителните бележки.

ICC, която има членове в над 120 страни и се счита за водещ глас за световната търговия, подчерта, че ще продължи да подкрепя многостранната търговия и бизнес интереси в световен мащаб.

От ляво на дясно:


• Раджат Гупта, заместник-председател, Международната търговска камара; Старши съдружник в McKinsey & Company


• Жан-Пиер Леман, професор по международна политическа икономия, IMD учредителите директор на Evian group


• Мартин Васел, първи директор  на ICC


• Кенет Къртис, основател партньор Themes Investment Partners


• Джоузеф Бауър, професор по бизнес администрация, Harvard Business School


• Чен Юан, председател на съвета на директорите на Китайската банка за развитие


• Д-р Виктор Фънг, председател на ICC и председател на Li&Fung Group


• Фред Лам, изпълнителен директор на Съвета за търговия и развитие - Хонконг


• Мартин Улф, асоцииран редактор и главен икономическси коментатор, Financial Times


• Гари Хуфбауер, старши научен сътрудник към Института Питърсън за международна икономика


• Леонардо Ферагамо, главен изпълнителен директор, Palazzo Feroni Finanziaria; почетен председател на фондация Altagamma


• Дейвид Сокол, председател, президент и главен изпълнителен директор, NetJets, Inc председател на MidAmerican Energy Holdings CompanyОбратно в архива

Новини по e-mail:

ICC Research Foundation