Гупта и Грийн поеха управлението като председател и заместник председател на ICC

05 Юли 2010

Раджат Кумар Гупта, старши съдружник в McKinsey & Company, е избран за председател на ICC, наследявайки Виктор К. Фънг, председател на базираната в Хонконг мултинационална група Ли & Фунг. Стефан К. Грийн, Председател на HSBC Group става заместник-председател на ICC. Новите лидери са били избрани от Световния съвет на ICC по време на срещата си в Хонконг, който събра 80 от бизнес членовете на ICC от 45 страни.

Ръководителят на McKinsey & Company е новия председател

Г-н Гупта, индийски гражданин, който живее в САЩ,  е заемал редица от най-високите постове в управлението на McKinsey&Company, където е служил в продължение на 34 години. Той се присъединява към компанията през 1973 г. и се издига бързо в йерархията, като поема ръководството на скандинавските офиси през 1973 г. и офиса в Чикаго през 1981 година. През 1994 г.е назначен за управляващ директор за целия свят и е  първият изпълнителен директор роден извън САЩ. Той е старши съдружник за целия свят през периода 2003-2007.

Г-н Гупта е независим директор на Procter & Gamble, AMR Corporation, Harman International, Qatar Fnancial Centre и стратегически съветник на Сбербанк. Той е и председател на Управителния съвет на Genpact и New Silk Route Private Equity.

Г-н Гупта се отличава със задълбочените си познания за Организацията на обединените нации, тъй като е работил като специален съветник на генералния секретар на ООН по реформата в ООН.

Той е в управителния съвет на Rockfeller Foundation и е активен в много институции с нестопанска цел,  насочени към образованието, здравеопазването и развитието, включително, председател на Управителния съвет на Indian School of Business, член на борда на Harvard Business School, заслужил председател на Глобалния фонд за спин, туберкулоза и малария, председател на Public Health Foundation of India, председател на Advisory Board of the Bill & Melinda Gates Foundation и съпредседател на Американо – Индийската фондация.

"Смятам, че председателството на ICC за мен ще бъде чест и възможност", каза Гупта. "Споделям силната ангажираност на ICC за отворена търговия и пазарната икономика, особено в трудните икономически времена. Разликата между насърчаването на "устойчиви икономика и икономика в "задънена улица" зависи до голяма степен, дали политиците ще изберат отворени пазари, отворена търговия и открита конкуренция  или ще приемат различни форми на протекционизъм. "

При приемане на председателство на ICC, г-н Гупта поднесе почитанията си на своя предшественик Виктор Фънг, когото той нарече "динамичен говорител на бизнеса в световен мащаб." Г-н Фънг ще стане почетен председател на ICC.

Стефан Грийн е избран за заместник председател на ICC

 
     Стефан Грийн
зам. председател на ICC
 

Г-н Грийн започва кариерата си в британското Министерство на отвъдморското развитие, а в момента е председател на групата HSBC Holdings, базирана в Лондон. HSBC е най-голямата банкова група в света с повече от 300 000 служители в 88 страни и територии.

Г-н Грийн е в HSBC в продължение на 28 години, постъпвайки в HSBC Ltd през 1982 г., като отговарящ за корпоративно планиране на дейностите. Той бе натоварен с глобалните операции на банката касата през 1985 г. и през 1992 г. става ковчежник на групата HSBC Holdings, с глобална отговорност за хазната на HSBC и капиталовите пазари. През 1992 г. той пое отговорността за корпоративната банкова дейност на групата и през 1996 г. става неин председател.

Освен корпоративните отговорности, г-н Грийн служи в няколко частни и държавни бордове. През 2006 г. той става председател на British Bankers Association. Той беше назначен за председател на Бизнес съвета на министър-председателя на Великобритания през 2009 г. и също е довереник на Британския музей и почетен попечител на Пекинския университет.

През 2010 г. на г-н Грийн бе присъдена почетна докторска титла от University of London, позовавайки се на на факта, че той е банкер с високо развито чувство за морална отговорност. Като англикански проповедник, той често подчертава необходимостта от морално измерение в бизнес практиките. В реч, произнесена във Франкфурт през  2009, той каза: "капитализма като цяло, и банковия по-специално, трябва да потвърди ангажимента си да допринесе за социалното и икономическо развитие". Той също така призова за спешно преразглеждане на заплащането и бонусите ", за да се гарантира, че компенсиращите структури в банковия сектор няма да стимулират поемане на прекомерни рискове."

Приемайки поста на заместник-председател на ICC, г-н Грийн заяви: "ICC е активен застъпник на отворените пазари и устойчивото развитие. Тези са принципите, които напълно подкрепям. "Той цитира официална информация от неговата компания по въпросите на околната среда, като отбелязва, че HSBC е станал « въглеродно неутрална "в собствената си дейност».

Г-н Грийн притежава степен от Оксфордския университет и Масачузетския технологичен институт.

Настоящият председател на ICC Виктор Фънг става почетен председател на ICC

Г-н Фънг, председател на Li&Fung group става почетен председател ICC след две години като председател на ICC.

 Заслуга на г-н Фънг по време на мандата му като председател е засилване водещата роля на ICC, като гласът на световния бизнес, особено на Г-20, и като създател на доброволни правила за провеждане на международен бизнес. Той също работи неуморно, за да затвърди мрежата на ICC във всички региони по света и за засилване на позицията на ICC като лидер и като доставчик на услуги за международен бизнес. Фондацията на ICC за научни изследвания е основана под негово председателство и той ще продължи да служи като неин председател.

Обратно в архива

Новини по e-mail:

ICC Research Foundation