Нови правила за гаранциите на поискване в сила от 1 юли

05 Юли 2010

Новите Единни правила на Международната Търговска Камара (ICC) за гаранциите на поискване (URDG) влизат в сила от 1 юли 2010 г., осигурявайки широк кръг от международни и вътрешни парични и процедурни задължения.

Наследници на URDG 458, широко актуализираните правила, URDG 758 ще помогнат за постигането на финансова стабилност на пазарите разтърсвани от световната рецесия чрез определяне на задълженията и отговорностите на страните на всеки етап от жизнения цикъл на гаранцията. От 1 юли 2010 г. всяко позоваване на URDG при гаранциите на поискване или при насрещните гаранции води до новите URDG 758, приложими за предприятията.

Приети на 3 декември 2009 г. от Изпълнителния съвет на ICC, URDG 758 ще се прилагат за общо милиарди долари на действащите гаранции във всички сектори на търговията и индустрията, включително строителството, капиталовите пазари, търговските заеми, корпоративното преструктуриране и структурирано финансиране.

"Новите URDG са резултат от един амбициозен проект за създаване на нов набор от правила за 21-ви век, които са по-ясни, по-точни, и по-изчерпателни, предлагайки най-справедливият баланс между конкуриращите се интереси на страните и при това по иновативни начини ", каза генералния секретар на ICC Жан Розвадовски. "Колективното усилие създаде правила, които отразяват един широк консенсус сред банкерите, потребителите и всички членове на финансовата общност."

Привличайки вниманието на на международните медии, новите правила бяха представени в централата на ICC през май. Много банки и фирми в световен мащаб вече са адаптирали своите модели за гаранции, включвайки промените, въвеждани от новите правила.

Съдържащи 35 члена, URDG 758 също идват с вграден модел за гаранции и контра-гаранции и набор от опционни клаузи в готов за употреба пакет.

Документът е преведен на 20 езика, а през тази година ще бъде публикувано едно придружаващо ръководство, съдържащо коментари по всеки член. И двете издания могат да бъдат получени онлайн от ICC България (вижте http://www.icc-bulgaria.bg/bg/bookstore).

През годините URDG получиха нарастващ прием в световен мащаб. URDG 458 са приети от Международната федерация на инженерите-консултанти при техните модели на гаранции, а по-късно са включени от Световната банка във всичките нейни формуляри за безусловни гаранции. Правилата също са одобрени от Комисията на ООН по международно търговско право, а също така националните законодатели ги използват като модел на постановления за независимите гаранции.

Промените включват новаторски процедури за плащане и по-точен език. Тези промени се очаква да увеличат сигурността на този финансов инструмент.

Ревизията на URDG протече през две и половина години и е съвместно усилие на Комисията за банков техника и практика и Комисията по Търговско право и практика на ICC, които включват представители на банки, фирми и адвокатски кантори в световен мащаб. Процесът протече с помощта на работна група за гаранциите на ICC, постоянно действащ орган от експерти от 26 страни.

За да поръчате вашето копие на URDG 758 посетете електронната книжарница на ICC България на адрес:  http://www.icc-bulgaria.bg/bg/bookstore
 

Обратно в архива

Новини по e-mail:

ICC Research Foundation